TopRecepty.cz

Újezdecký nadýchaný medovník


Újezdecký nadýchaný medovník

Suroviny

200 g másla
180 g medu
2 plné lžičky sody
300 g hladké mouky
1 lžička perníkového koření
4 vejce
200 g krupicového cukru
Krém:
250 ml mléka
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
1 vanilkový cukr
250 g másla
200 g moučkového cukru
1 lžička rumové tresti

Postup

Troubu zapneme na 180 °C. Formu širokou 33 cm, dlouhou 38 cm (nebo podobně velkou) vyložíme pečicím papírem.Do mísy dáme celá vejce, krupicový cukr a ručním mixérem vyšleháme do pěny.
Do hrnku dáme máslo nakrájené na kostičky, med a na mírném plameni mícháme do rozpuštění. Pak přidáme sodu a šleháme, dokud směs hodně nevypění. Odstavíme z plotny a ve dvou dávkách vmícháme prosátou mouku, smíchanou s perníkovým kořením. Mícháme rychle, pak přidáme opět ve dvou dávkách ušlehaná vejce s cukrem. Ručním mixérem ušleháme hladké těsto, které není řídké ani husté.Hotové těsto nalijeme do formy, povrch uhladíme stěrkou. Pečeme 15 minut. Špejlí zkusíme, jestli je upečený (špejle musí být suchá) a dáme vystydnout.170 ml mléka nalijeme do hrnku a na mírném ohni zahříváme. Za stálého míchání přiléváme 80 ml mléka, ve kterém jsme rozmíchali mouku s vanilkovým cukrem. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Hotovou kaši zakryjeme fólií, aby se neudělal škraloup a dáme do studena vychladnout.Zatím do mísy u robota dáme změklé máslo nakrájené na kostičky, moučkový cukr, rumovou tresť a vyšleháme do hladkého krému, do kterého po troškách přidáváme studenou kaši a chvíli ještě necháme šlehat.Studený plát vyklopíme na pečící papír. Pečící papír, na kterém jsme pekli, stáhneme. Nožem dokola celého plátu v půlce naznačíme rýhou polovinu výšky. Na plát položíme formu, kterou zatížíme. Ustřihneme dlouhou pevnou nit, kterou vložíme do rýhy. Pomalým tahem za oba konce nitě plát překrojíme. Oba vzniklé díly překrojíme ještě jednou v půlce šířky na dvě části. Všechny 4 pláty dáme na sebe a zarovnáme konce.První plát pomažeme krémem, přiložíme druhý plát, pomažeme a tak to uděláme s třetím i čtvrtým plátem.Vrch i boky namažeme také a posypeme odkrojenými kousky ze zarovnávání, které rozmixujeme v mixéru.Chvíli necháme proležet a můžeme podávat.

Poznámka

Je moc dobré, dáme-li celozrnnou hladkou mouku. Napsala jsem 12 kousků, ale každý si nakrájí porce podle sebe. Je vláčný a nadýchaný.

autor Autor: Jaromira18 (Jaromíra Pilcová)
Datum vložení Datum vložení: 02.02.2022 19:49

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz