TopRecepty.cz

Roláda v roládě


Roláda v roládě

Suroviny

Malá roláda světlá 34x34 cm:
4 vejce
4 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový pudink v sáčku
špetka soli
malá sklenička džemu dle chuti

Velká roláda tmavá 34x42 cm:
6 vajec
120 g krupicového cukru
špetka soli
80 g hladké mouky
10 g solamylu
1 lžíce másla
2 rovné lžíce kakaa
1/2 lžičky kypřícího prášku

Krém:
250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
1 lžíce moučkového cukru
200 ml smetany 31 %

Dále:
čokoláda na ozdobu
pár kapek oleje na papír

Postup

Zapneme troubu na 180 °C a plechy vyložíme pečícím papírem, který lehce potřeme několika kapkami oleje (oceníme při stahování papíru).
Nejprve ušleháme bílky se solí do tuhých špiček. V jiné misce ušleháme do husté bílé pěny žloutky s cukrem, přidáme pudinkový prášek, promícháme ručně metličkou a po částech zlehka vmícháme sníh. Rozetřeme na připravený plech a pečeme cca 8 minut dorůžova.Na velkou roládu rozpustíme máslo a necháme zchladnout, vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky dáme do šlehací mísy, přidáme špetku soli, cukr a ušleháme do husté pěny (7-10 min). Pak za stálého šlehání přidáváme postupně žloutky. Smícháme mouku s kakaem, kypřícím práškem a solamylem, prosejeme do vzniklé pěny, přidáme máslo a zlehka ručně metličkou promícháme.Těsto vlijeme na připravený plech, stěrkou uhladíme, dáme do trouby a po 2-3 minutách (až těsto vyskočí), stáhneme teplotu na 160 °C a dopečeme dorůžova cca 10 minut (podle trouby, hlídáme).
Upečený plát sundáme i s papírem na mřížku nebo vál a necháme vychladnout.Zatím dáme do misky tvaroh, cukr, ušlehanou šlehačku a vyšlehaný krém dáme do chladu. Malou roládu potřeme džemem (dala jsem domácí borůvkový). Stočíme z obou stran směrem ke středu roládky a rozřízneme na dva kusy.Velký vychladlý plát rozdělíme na poloviny 34x21 cm. Na každý dáme polovinu tvarohového krému, položíme ke kraji malou roládku a stočíme. Necháme v chladu ztuhnout, můžeme pocákat čokoládou nebo ozdobit šlehačkou. Nakrájíme tenkým ostrým nožem na plátky 1,5 -2 cm.

Poznámka

Není to složité, popis je podrobnější, aby to zvládli i nezkušení.

autor Autor: Marie Svarcova
Datum vložení Datum vložení: 10.04.2022 08:17

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz