TopRecepty.cz

Turecké kynuté koláče


Turecké kynuté koláče

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
300 ml mléka
1 lžíce cukru krupice
1 bílek
70 g másla
20 g čerstvého droždí
1 špetka soli
Náplň:
120 g másla
100 g moučkového cukru
2 lžičky mleté skořice
100 g mletých vlašských ořechů (nebo máku)
Na potření:
1 žloutek
1 lžička oleje

Postup

Do 50 ml vlahého mléka dáme 1 lžičku cukru a nadrobíme droždí, zakryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.Rozehřejeme máslo, necháme stranou a do mísy na kynutí prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl a promícháme.Vzešlý kvásek přidáme k moučné směsi, přilijeme vlahé mléko a bílek. Vše zpracujeme vařečkou, nakonec přidáme vlahé máslo a vypracujeme hebké, vláčné těsto.Přendáme na vál a ještě ručně propracujeme, s těstem se krásně pracuje je vláčné a nelepí se. Zakryté těsto necháme 60 minut kynout (zvětší dvojnásobně objem).Rozehřejeme máslo potřebné na náplň a smícháme ořechy (nebo mák), skořici a cukr.Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a z každé (postupně) vyválíme obdélník cca 30 x 40 cm.
Rozválené těsto potřeme vlahým máslem a hustě posypeme ořechy nebo mákem (můžeme udělat na každou polovinu těsta jinou náplň z poloviny uvedených surovin).Posypané těsto srolujeme do dlouhé rolády, kterou nakrájíme na trojúhelníky. Každý trojúhelník
od špičky k základně promáčkneme obráceným koncem vařečky a uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Z jedné rolády získáme 16-17 trojúhelníků, zakryjeme je na plechu čistou utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.Zatím zapneme troubu na 180 °C. Připravené nakynuté trojúhelníky potřeme rozkvedlaným žloutkem s olejem a dáme upéct dozlatova.

Poznámka

Recept mi poslala moje dlouholetá kamarádka a výborná kuchařka Věruška, které tímto moc děkuji.
Z poloviční dávky je 15 -17 koláčů

autor Autor: Marie Svarcova
Datum vložení Datum vložení: 23.04.2022 10:29

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz