TopRecepty.cz

Recept na buchtu s jahodami (ovocem) podle mojí maminky


Recept na buchtu s jahodami (ovocem) podle mojí maminky

Suroviny

Na těsto:
370 g polohrubé mouky
200 g krupicového cukru
8 g prášku do pečiva
1 špetka soli
250 ml mléka
125 g Hery
1 vejce
14 větších jahod nebo 28 menších
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy

Na dozdobení:
10 g hořké čokolády
1 čajová lžička smetany o obsahu minimálně 30% tuku
1 polévková lžíce nasekaných mandlí

Postup

Dvě formy na "srnčí hřbet" pečlivě vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Sypké suroviny (mouku, krupicový cukr, špetku soli a prosátý prášek do pečiva) smícháme dohromady. Směs budeme postupně, po lžících, přidávat do tekuté směsi.Do mísy nalijeme rozpuštěnou Heru a mléko, obojí vlažné. Přidáme 1 rozklepnuté vajíčko. Suroviny prošleháme. Nyní po lžících přidáváme sypkou směs. Každou lžíci zapracujeme a teprve potom přidáme další. Hotové těsto rozdělíme do připravených forem a povrch stěrkou urovnáme i do okrajů. Do každé formy rovnoměrně, prostředkem, rozložíme 7 větších (14 menších) jahod. Do každé lehce ťukneme prstem. Nezatlačujeme.Na nízký plech na pečení položíme obě formy vedle sebe. Plech vložíme doprostřed trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 35–40 minut. Před vyjmutím z trouby provedeme kontrolu upečení vpichem špejle. (Mám 2 srnčí formy. Jedna je širší a té stačí 35 minut na upečení a druhá je užší a vyšší, a tam musím přidávat 7-8 minut. Proto radím, raději kontrolovat vpichem špejle).Obě formy s upečeným obsahem postavíme na mřížku a necháme částečně vychladnout. Buchtu s jahodami vyklopíme na připravený tác a necháme zcela vychladnout. Z čokoládové polevy (rozpuštěná čokoláda se smetanou) na povrchu jahodové buchty vytvoříme cik-cak čokoládovou zebru. Povrch ještě posypeme nasekanými mandlemi. Kdo nechce čokoládu, může před pečením povrch posypat klasickou drobenkou a pak společně nechat upéct.

Poznámka

On to recept mojí maminky už vlastně není. Maminka ji pekla na plechu a použila polovinu mouky hrubé. Nevážila, ale měřila. Do těsta použila olej, ale moje zažívání olej netoleruje. Nahradila jsem ho rozpuštěnou Herou či rozpuštěným máslem. Na dozdobení používala klasickou drobenku a já mám raději čokoládu s mandlemi.
Tento recept najdete na mých stránkách:https://www.varimesmarcelou.cz/recept-na-buchtu-s-...

autor Autor: rozmarynaH (Marcela)
Datum vložení Datum vložení: 03.05.2022 14:11

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz