TopRecepty.cz

Sladké bochánky z remosky


Sladké bochánky z remosky

Suroviny

300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
špetka soli
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
80 g másla nebo jiného tuku
1 vejce
220 ml mléka (dle potřeby)
25 g čerstvého droždí
30 g vlašských nebo lískových ořechů (možno vynechat)
40 g rozinek
25 g tuku na potření nádoby a bochánků

Postup

Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto, nejlépe to půjde v domácí pekárně. Jako první dáme vlažné mléko, rozpuštěné vlahé máslo nebo jiný tuk vhodný na pečení a vejce.Obě mouky prosejeme a promícháme se solí, moučkovým i vanilkovým cukrem a přidáme do nádoby pekárny. Nakonec na povrch rozdrobíme droždí a zvolíme program Těsto. Ke konci hnětení přidáme jemně nasekané a nebo nahrubo nastrouhané ořechy a rozinky.Po dokončení programu vykynuté těsto z pekárny vyjmeme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na dva díly, každý zpracujeme do bochánku, pak vyválíme šišku, kterou rozdělíme na 6 dílků a z nich vytvoříme bochánky.Mísu remosky mašlovačkou potřeme rozpuštěným vlahým tukem, naskládáme bochánky a potřeme boky, aby se pak při pečení neslepily. Mísu přikryjeme mikrotenem (nebo ji celou vložíme do většího sáčku) a bochánky necháme částečně vykynout. Ne úplně, jelikož těsto pak ještě kyne při zahřívání remosky.Po vykynutí bochánky potřeme vlahým tukem i na povrchu, přiklopíme horním dílem remosky, zapneme a pečeme zhruba 40 minut. Tento čas je pouze orientační. Po zapečení, zhruba po 15 minutách povrch překryjeme kolečkem alobalu.Po upečení je vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.Po zchladnutí můžeme nakrájet na plátky a mazat máslem a medem nebo marmeládou.

Poznámka

Bochánky lze samozřejmě upéct i na plechu v klasické troubě a tím, že můžeme nechat větší rozestupy budou vypadat lépe. Z remosky spíš vypadají jako buchty bez náplně. Já je mám trochu propečenější, neuhlídala jsem čas přikrytí povrchu a možná stačilo péct o nějakou tu minutku kratší dobu.
Toto pečivo se hodí třeba jako sladká snídaně nebo svačina.

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 06.05.2022 11:06

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz