TopRecepty.cz

Zelníky nasladko


Zelníky nasladko

Suroviny

300 g hladké mouky
20 g kvasnic
150 g másla
3 lžíce cukru
250 g mléka
2 žloutky
1 špetka soli
olej ve spreji na pracovní plochu
Nádivka:
600 g zelí
3 lžíce oleje
6 lžic cukru
1 špetka mletého pepře
Na potření:
přepuštěné (škvařené) máslo
Na dokončení:
moučkový cukr
mletá skořice

Postup

Připravíme kvásek z cukru, trochy mouky, poloviny mléka a kvasnic.Po vzejití kvásku přidáme ostatní suroviny a vypracujeme lehce lepivé těsto. Necháme alespoň hodinu vykynout.V mezičase připravíme zelnou nádivku. Zelí pokrájíme nadrobno. Pomalu ho restujeme na oleji do změknutí a vyrestování vody. Když je zelí změklé a trošičku dohněda zasypeme ho cukrem, který necháme lehce zkaramelizovat. Hotovou nádivku necháme zchladnout.Po vykynutí přesuneme těsto na olejem postříknutou pracovní plochu. Rozdělíme ho na zhruba 14 kousků. Ty zploštíme a naplníme zelnou nádivkou jako měšec. Položíme je spojem na plech vyložený pečicím papírem a zvrchu stlačíme do tvaru silné placky. Necháme znovu asi 1/2-3/4 hodiny vykynout. Předehřejeme troubu na180 °C.Před pečením potřeme bochánky škvařeným máslem. Pečeme dozlatova asi 25 minut podle trouby.Hotové zelníky sypeme směsí cukru se skořicí.

Poznámka

Původní recept pochází zřejmě někde z okolí Rychnova nad Kněžnou. Připravovala je manželova babička, podle pamětníků neodolatelné. Tohle je můj pokus o napodobení, prý je výsledek totožný s babiččinými zelníky.

autor Autor: zuzi777a
Datum vložení Datum vložení: 23.11.2023 19:39

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz