TopRecepty.cz

Hruškový koláč s tvarohovou náplní a špaldovou žmolenkou


Hruškový koláč s tvarohovou náplní a špaldovou žmolenkou

Suroviny

Těsto:
300 g polohrubé mouky
200 g špaldové mouky (lze jen polohrubou)
200 ml mléka
70 g cukru krupice
70 g změklého másla
42 g droždí
1 vejce
1 žloutek
1 špetka soli
Náplň:
500 g tvarohu
3 vejce
30 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 lžíce dětské krupičky
mléko (dle potřeby)
Žmolenka:
100 g polohrubé mouky (lze i hladká)
125 g másla
70-100 g cukru krupice (dle chuti)
1 vanilkový cukr
40 g nadrcených špaldových vloček
20 g mletých mandlí
4 kapky mandlové tresti
8-10 hrušek (dle velikosti)
moučkový cukr (na posypání koláče)

Postup

Část mléka lehce ohřejeme, přidáme do něj droždí, lžičku mouky a cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy vsypeme mouky, přidáme vejce, žloutek, mléko, cukr, máslo, vzešlý kvásek, špetku soli a vymícháme hladké nelepivé těsto.To pak dáme kynout pod utěrkou na asi 1-1,5 hodiny (do zdvojnásobení objemu). Mezitím si promícháme suroviny na tvarohovou náplň. Mléko přidáme dle potřeby, měl by vzniknout hladký, ale ne řídký krém.Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jadřince a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Lze i kostky, pokud budou tenčí úplně se v moučníku ztratí.Vykynuté těsto rozválíme na velký plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 5-10 minut kynout. Poté ho potřeme tvarohovou náplní, poklademe hruškami a posypeme žmolenkou.Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 40 minut dorůžova.Koláč po vychladnutí nakrájíme dle zvyklosti a můžeme posypat moučkovým cukrem.

Poznámka

Těsto lze s úspěchem zadělat i v pekárně (vlastní zkušenost).
Pokud nemáte, nebo nejíte špaldové vločky, dejte do žmolenky 70 g mletých mandlí a už nemusíte přidávat tresť.
Těsto je na velký plech a i tak je vyšší.

autor Autor: mirca75
Datum vložení Datum vložení: 23.10.2009 10:04

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz