TopRecepty.cz

Štrúdl 2 v 1


Štrúdl 2 v 1

Suroviny

1 kg hladké mouky nebo v poměru 1:1 s moukou výběrovou
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 čerstvé droždí (42 g)
3 žloutky
sůl
2 lžíce rumu
250 g tuku v poměru 150 g másla, 50g majonézy a 50 g sádla
mléko podle potřeby
Náplň:
500 g tvarohu ve vaničce
250 g tvarohu ve staniolu
250 g zakysané smetany 16%
1 vanilkový cukr
1 vajíčko
cukr krupice (podle potřeby)
rum na ochucení
rozinky namočené v rumu
povidla
Drobenka:
hrubá mouka
cukr krupice
změklé máslo

Postup

Kynuté těsto zaděláme klasickým způsobem nebo, kdo chce, využije domácí pekárnu.Do mísy nasypeme mouku, cukr a sůl, vše promícháme, uděláme důlek a do něj nalijeme ve vlažném mléce a lžičce cukru zmlazené droždí. Trošku zaprášíme moukou a necháme pracovat.Mezitím do kastrůlku dáme žloutky, veškerý rozpuštěný tuk, rum, dolijeme mlékem, promícháme - vše musí být vlažné - a toto po částech zapracováváme do těsta.Těsto vypracujeme vláčné, je třeba si s ním pohrát. Já to dělám tak, že až ho mám úplně hotové, tak si ho rozdělím asi na 5 dílů – udělám si z něj bochánky a ty pak na stole ručně propracovávám, jako kdybych dělala houskové knedlíky.Vrátíme zpět do mísy a tuto proceduru během kynutí nejméně 4x opakujeme. Pak je to těsto tak dobře vypracované, že ho už při dělání tvarů vůbec nemusíme podsypávat moukou.Toto těsto rozdělíme na 4 díly a každý díl vyválíme na obdélník.Potřeme ho tvarohovou náplní, posypeme rozinkami a z delší strany proti zamotáme jakoby 2 rolády, ale ne až těsně k sobě.Konce závinu k sobě těsně přitiskneme a přeložíme na plech vymaštěný sádlem.Necháme kynout cca 20 minut, pak do vzniklé mezery dáme dobrá švestková povidla, kraje potřeme vajíčkem a nakonec zasypeme drobenkou.Upečeme v troubě a prochladlé krájíme na řezy.

Poznámka

Z této dávky jsou 4 větší štrúdly, kdo by je chtěl mít užší a tím i hezčí, udělejte si jich více a nebo zadělejte méně těsta. A ještě jednu poznámku pro začínající kuchařinky. Nepodceňujte nakynutí na plechu před pečením, je tam dost tvarohu a navíc ještě povidla, kdyby štrúdly byly málo nakynuté, těsto se zdrcne a mohl by se vám dole udělat tzv. brousek.

autor Autor: yanull (J@na)
Datum vložení Datum vložení: 24.01.2010 14:50

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz